Ebba Deijenberg - Vad sätter du i munnen på din häst?

Vad sätter du i munnen på din häst?

Efter mitt tandläkarbesök i veckan med Aithon fick jag mig en tankeställare. Jag har alltid varit lärd och levt enligt regeln att man ska variera bett för att minimera tryckskador i hästens mun, gärna byta bett var 2:e-3:e dag. Alltså, träningsrida på kandar, jogga på vanligt tredelat och sedan skritta ut på bettlöst till exempel. Det hade ju varit det ultimata för en häst som Aithon, eller hur? 
 
Hur som helst, jag har haft lite dåligt samvete för det här med bett med Aithon. När vi köpte honom fick vi berättat att de bara rider med kandar av anledningen att det tar lång tid för Aithon att "vänja in sig" på ett nytt bett. De berättade att det tog upp till två veckor med ridning på ett nytt bett innan Aithon kändes som vanligt igen, alltså rund över kroppen och mjuk. Först trodde jag inte att det stämde, så jag slängde på mitt indian-hackamore och skulle jogga honom någon dag för drygt ett år sedan. Jag upplevde precis det som ägarna hade berättat, att han hade väldigt svårt att vara rund över manken och ryggen och var inte alls lika arbetsvillig som han brukar. När jag därefter bytte tillbaka till kandaret under samma ridpasset gav han en underbar ridkänsla. Har även sedan dess försökt jobba honom på olika typer av tränsbett vilket har gått mycket bättre men fortfarande inte med samma känsla som jag har när jag rider som vanligt, alltså med kandaret. Nu menar jag inte att jag inte kan rida min häst på något annat bett än stång+bridong, utan att det skulle ta lite längre tid att rida in sig på det eftersom det känns som att min häst uppenbarligen inte är helt van vid att gå på "vanligt" bett. Precis som att man inte stoppar in ett kandar i en häst och rider på som vanligt som aldrig har gått på kandar innan. Ni förstår vad jag menar. 
 
När jag då var hos min tandläkare (som också är utbildad veterinär, såklart.) och bekände mina tankar kring det här med bettbyte sa han till mig att jag inte behöver oroa mig för det. Vi tittade i munnen och det finns inga tryckskador vad man kan se (sedan vet jag att det kan uppkomma tryck även om det inte syns dagen efter, men ni förstår vad jag menar) och jag har inte upplevt något när jag rider. Min tandläkare rådade alltså mig till att strunta i "normerna" och göra det som känns bäst för min häst när jag rider. Han sa även att eftersom Aithon är i en lite högre ålder kan det vara därför han inte trivs när det inte är som vanligt. Hästar är ju trots allt vanedjur (även om jag inte trodde att det skulle sträcka sig hela vägen till bettanvändning...) och Aithon har förmodligen gått med kandar största delen av sitt liv. Även om min tandläkare (samt flera andra erfarna och duktiga hästmänniskor) har sagt att det är helt OK att rida på samma bett så känner jag ändå att jag hade velat variera betslingen. Som det ser ut idag rider jag på vanligt tränsbett dom dagarna Aithon bara ska skrittas, då spelar det ju inte någon större roll hur han "känns" på det sättet när man inte jobbar honom - då gör man det mer för munnens skull. 
 
Hur tänker ni kring det här med bett? Varierar ni ofta? Vad använder ni för bett på era hästar och, framförallt, vad använder ni era hästar till?

Kommentarer:

1 Nina Fyrman:

Jag brukar inte variera speciellt mycket. Jag letar upp ett bett som hästen känns bra på och sen rider jag med det. Om jag bara skrittar ut eller tar det lugnt brukar jag dra på bara grimma och grimskaft för att inte ha något i munnen. Så det är väl möjligtvis det men jag brukar inte byta mellan flera olika bett. Skulle det sen vara att något börjar kännas dåligt eller jag tror att jag kan få en bättre känsla med ett annat bett så testar jag det.

På min ena rider jag med ett relativt tjockt, rakt gummibett. Jag red med ett vanligt tredelat innan just för att det är det klassiska men sen jag bytte har det blivit enorm skillnad. Hon är mycket stabilare och tillfreds med det bettet hon har nu. Har testat att byta till tredelat en gång men det misstaget gör jag inte om på ett tag. Hon gick mycket sämre på det så jag håller mig till gummibettet.

Min andra häst går med ett tvådelat bett. Jag har funderat på att byta men jag vet inte riktigt. Hon gapar en del när man rider så jag funderar på om det finns något hon skulle trivas bättre på. Men jag får väl se. När hon väl kommer till ro och blir avslappnad känns hon väldigt bra på det hon har nu men ja, jag får väl testa mig fram. Skulle inte tro att det spelar så stor roll vilket bett hon har men skadar ju inte att testa.

Båda mina hästar kollas regelbundet hos tandläkaren och ingen av dem med några skador i munnen. Jag försöker hitta det mina hästar känner sig tillfreds med och rider med det. Om jag inte blir tillsagd att variera ser jag ingen anledning till att byta om man har någonting som fungerar. Så har jag gjort och som sagt hittills inga problem :).

Jag rider dressyr med båda mina hästar. Hoppar lite med den ena men framförallt dressyr.

2 Sofia:

När jag köpte min pålle var hon, liksom Aithon, högt utbildad och troligtvis riden mycket med kandar. Eftersom jag kom från ponny och var van vid att rida på vanligt tränsbett var det också så det blev i början när vi lärde känna varandra.

Jag har alltid upplevt att hon varit stark och svår att få rund med vanligt tränsbett (3-delat sprenger m rörliga ringar), samt även ibland att hon lagt ut tungan innan jag fått igenom henne helt, vilket kunde ta ett helt ridpass.

Med kandar har det alltid varit enklare att få henne jämn, rund och jobba mer rätt.

När jag förra hösten skulle sätta igång henne efter att hon fölat köpte jag ett baucher-bett (också kallat hanging cheek snaffle, tredelat) och vips så hade jag en häst som var medgörlig på träns också... Det tog alltså bara 4,5 år att hitta rätt bett (och ffa nosgrimma, känslig dam!!) till tränset.

Fördelarna jag upplevt med baucherbett är att det ligger väldigt mycket mer stilla i munnen än vanliga bett då de har en kort skänkel uppåt mot nackstycket som ger lite, lite tryck vid tygeltag.

Lycka till =)

3 EMELIE FOTO & VARDAG:

Hej! Jag har en tävling nu där man kan vinna en valfri bikini från To Die For, var gärna med!
http://sdotter.se/2014/may/vinn-en-valfri-bikini-fran-to-die-for.html#comment
Kram :)

4 Alexandra:

Jag har ett rakt bett med fasta ringar som jag rider dressyr/markarbete på. Ibland kan han dock bli lite stark på det bettet och även hänga lite i handen i vänstervarvet så ibland byter jag till ett Novabett som omväxlingsskull och det funkar utmärkt på honom.
I hoppning använder jag ett tredelat då han blir så väldigt pigg och het ibland på hinder.
I skogen använder jag nästan alltid hackamore (ibland tredelat) men ibland rider jag på banan först och rider ut i skogen som avslutning och då blir det ju det bettet som jag hade på innan såklart, men då blir det mest för att skritta av i skogen. Det händer att jag även använder hackamore om jag bara ska jogga lite på ridbanan för motionens skull och då enbart för att han ska slippa bettet..

5 Ewelina:

Jag rider på kandar i dressyren och tredelat i hoppningen. Min ponny har dock börjat ta tungan över bettet när han tycker att det blir för jobbigt. Vi har snokrem på hoppbettet men vet inte hur vi ska lösa det med kandaret. Har du något tips?

Svar: Hm, jag har inte så mycket erfarenhet av det själv. Min första tanke är såklart att analysera varför den sticker ut tungan, har den ont, felanpassad utrustning, vid vilka tillfällen sticker den ut tungan. Jag har sett andra dressyrryttare som har satt en snokrem på kandaret men det är inte något jag har prövat själv!
Ebba Deijenberg

6 Paulina - paulinas.se :

Jag hade ute en utbildad hästodontolog (typ hästtandläkare) till min häst. Hon har lagt grunden till de betten jag har på min häst.

Det som används dagligen är smala två och tredelade bett med helt vanliga bettringar. Väldigt basic med andra ord och inga konstiga saker. Nosgrimma varieras också så ofta det går mellan remont, engelsk och att rida helt utan nosgrimma. Det fungerar jättebra på min häst!

7 Sophia:

Jag har 3 hopphästar, en av dem rids alltid på vanligt tredelat och trivs inte på något annat. De andra två rids i markarbetet och ute i skogen på vanligt tredelat de med men vid hoppning så går den ena på nathes raka gummibett och den andra på ett tvådelat gummibett. Jag tror på att rida med det hästen trivs bäst med. Hade tidigare några dressyrhästar och tävlade upp till Msv och då varierade jag mellan kandar, vanligt tredelat och hackamore på alla, tyckte att det fungerade bra men tror att det är väldigt olika för alla hästar så varför skulle du inte kunna rida på kandar jämt? :)

8 Maria:

Min häst trivs mycket bättre på vanligt tvådelat än tredelat faktiskt. Så just nu tränar han och tävlas han på det. I hoppingen används dock ett tvådelat gagbett vilket han också trivs på och bli lättare att reglera.

Vid uteritter brukar jag försöka variera och låta han gå på hack just för att få vila munnen! Det är en djungel det där med bett!

Kommentera här: